Pyszny fit jagielnik czekoladowy

Przy tłustym czwartku doskonale zdaję sobie sprawę, że nie każdy lubi pączki, faworki czy donuty! Ale mam na to pyszne rozwiązanie!

Przepis pokochacie od pierwszego kęsa. Jest to jedno z lepszych fit ciast, które udało mi się zrobić. Wszystko za sprawą niewymyślnych składników i łatwym wykonaniu, ponieważ z nim poradzi sobie największy kuchenny laik.

Połączenie kaszy jaglanej, czekolady, karmelu i masła orzechowego, to przepis na idealny FIT JAGIELNIK.

JAGIELNIK CZEKOLADOWO-KARMELOWY z masłem orzechowym

pyszny jagielnik czekoladowy
?

Składniki NA FIT JAGIELNIK CZEKOLADOWY

spód:

  • 100g otrębów owsianych lub zmielonych drobno płatków
  • 100g daktyli
  • 2 kopiaste łyżki masła orzechowego PeAmix ? , które kupisz tutaj
  • 2 łyżeczki kakao

Masa:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 200 g daktyli
  • 1 puszka mleczka kokosowego (tutaj z Lidla wersja light), koniecznie z gęstą śmietanką kokosową w środku, ponieważ zwykły napój kokosowy jest zbyt płynny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 400 ml wody

Polewa:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • kopiasta łyżka oleju kokosowego Mr Popper’s , które kupisz tutaj
  • pokruszone dowolne orzechy
jagielnik czekoladowy

Wykonanie:

  1. Kaszę przepłukać, zalać wodą, mleczkiem i dodać pokrojone na drobno daktyle i wymieszać całość.
  2. Gotować na najmniejszym ogniu pod przykryciem przez 30 min. Należy co kilka minut wymieszać całość, ponieważ kasza lubi przyklejać się do spodu garnka.
  3. Po ugotowaniu zostawić na 15 min pod przykryciem.
  4. W czasie gotowania masy zalać wrzątkiem daktyle, które będą wykorzystane na spód i zostawić na 15 min.
  5. Nadmiar wody odlać, wsypać otręby, dodać masło orzechowe oraz kakao i zblendować (używałam blendera kielichowego).
  6. Gotową masę należy rozprowadzić na papierze do pieczenia w dowolnej formie (okrągła, kwadratowa lub prostokątna) o średnicy ok. 24 cm i wsadzić do zamrażarki.
  7. Naszą gotową masę zblendować na gładko. Kolejno dodać czekoladę i wymieszać. Zostawić do ostygnięcia i co jakiś czas mieszać. Pozostawić na około 20 min.
  8. Spód wyciągnąć z zamrażarki, wyłożyć na nim masę i ponownie odstawić do schłodzenia.
  9. Gorzką czekoladę rozpuścić z olejem w kąpieli wodnej i wylać na ciasto. Kolejno posypać orzechami i ponownie odstawić do schłodzenia.
  10. Najlepiej zostawić na noc w lodówce, ale nie jest to konieczne?

JAGIELNIK był przepysznY I mam nadzieję, że spróbujecie i się pochwalicie!

Czekam na Wasze wykonania FIT JAGIELNIKA!

☺️

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O autorze

Polecamy