szybkie fit przekąski

Zdrowa metoda na głoda

Często między posiłkami nachodzi ochota na małą przekąskę. Podczas oglądania serialu czy po prostu z nudów mamy ochotę wrzucić ”coś na ząb”. Niestety w takich momentach zazwyczaj sięgamy po chipsy, paluszki, ciastka, czekoladę. Te produkty są wysokokaloryczne i przetworzone, przez co dostarczasz organizmowi zbędnych kalorii i dużo chemii. Dlatego przygotowałam 5 pełnowartościowych szybkich przekąsek (słodkie i słone), które możesz zabrać ze sobą nawet na imprezę! Nie musisz zjadać wszystkiego od razu, fit ciastka schowaj do pudełka a resztę możesz włożyć do lodówki ( maksymalny czas przechowywania do 3 dni).

ciasteczka owsiane

ciastka owsiane

Składniki:

  • 1 duży banan (lub 2 małe)
  • 1 jajko
  • 100g płatków owsianych
  • łyżka masła orzechowego
  • 50g pokrojonej żurawiny
  • garść posiekanych orzechów (u mnie laskowe,włoskie)
  • dwie łyżki słonecznika
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Banana rozgnieść widelcem, nasiona przypraż na patelni i wystudź, połącz wszystkie składniki. Następnie wymieszaj i uformuj ciasteczka. Piecz w piekarniku przez około. 25min na 180 stopniach.

Czekoladowe kulki al’a pralinki

fit pralinki

Składniki:

  • 100g daktyli
  • ok. 100ml wrzątku
  • miarka odżywki białkowej (u mnie czekoladowa)
  • 15g kakao
  • 20g mąki kokosowej(jeśli nie masz+ zmiel wiórki)
  • 10g wiórków kokosowych (+około 30g do obtoczenia)
  • * opcjonalnie garść posiekanych orzechów, cynamon, słodzik

Wykonanie:

Daktyle zalej wrzątkiem, odstaw na około 15min, dodaj resztę składników, zblenduj i uformuj kulki, następnie obtocz w wiórkach lub posiekanych orzechach/maku i włóż do lodówki na około godzinę.

Orzechowe szaszłyki

orzechowe szaszłyki

Składniki

  • 50g obranych orzechów włoskich
  • 100g sera pleśniowego np. blue
  • 150g winogrono ciemnego bez pestek

Ser pokrój w kwadraty, winogrono przekrój na pół i naprzemiennie nabijaj wszystkie składnik na małą wykałaczkę.

Kolorowe szaszłyki

kolorowe szaszłyki

Składniki:

  • 80g zielonych oliwek
  • 80g czarnych oliwek
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • kulka mozzareli light
  • garść szpinaku’

Kulke mozzareli pokrój na mniejsze kawałki, następnie wszystkie składniki naprzemiennie nabijaj na długie wykałaczki, dla uzyskania lepszego efektu, wbij je np. w przekrojoną pomarańczę.

Szpinakowe rollsy:

szpiankowe rolsy

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 300g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • około łyżeczki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz czarny

Składniki na farsz:

  • 200g łososia wędzonego
  • 200g serka chudego (lub śmietankowego) + szczypta soli

Wykonanie:

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło, dodaj szpinak (jeśli używasz mrożonego gotuj do wyparowania wody, bądź do rozmrożenia i odlej jej nadmiar. Odstaw do ostudzenia, w między czasie nastaw piekarnik do 180 stopni, odziel białka od żółtek, następnie zblenduj wszystkie składniki na ciasto. Białka jaj ubij i delikatnie połącz z resztą składników. Uzyskaną masę przełóż na blachę wyłożoną papierem woskowanym/do pieczenia. Piecz około 20 minut (do zarumienienia). Następnie ostudź i posmaruj ciasto serkiem a na wierzch połóż łososia i zroluj, trzymaj w lodówce.

Mam nadzieję, że przepisy okazały się być pomocne! życzę smacznego!

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O autorze

Polecamy