Zdrowy jadłospis 2000kcal #1

Przykładowy jadłospis dla osoby zdrowej

ŚNIADANIE

K:468,6 / B:15,1 / T:7,0 / WW:84,4

Czekoladowa owsianka
SKŁADNIKIILOŚĆ
Mleko 2%200g
Banan120g (1 sztuka)
Kasza jaglana50g
Miód15g
Kakao10g (1 łyżka)
czekoladowa owsianka

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • kaszę jaglaną ugotuj na mleku;
  • pod koniec gotowania dodaj miód i kakao;
  • przełóż do miseczki i dodaj pokrojonego banana

II ŚNIADANIE

K:276,4 / B:4,4 / T:1,6 / WW:56,6

Koktajl owocowy
SKŁADNIKIILOŚĆ
Truskawki200g
Banan120g (1 sztuka)
Pomarańcza200g (1 sztuka)
koktajl

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • zmiksuj składniki.

OBIAD

K:693,1 / B:56,3 / T:21,8 / WW:63,7

Makaron z kurczakiem i brokułem
SKŁADNIKIILOŚĆ
Brokuły250g
Pierś z kurczaka150g
Cebula100g
Makaron durum80g
Jogurt naturalny30g (2 łyżki)
Olej rzepakowy15g
PRZYPRAWY: sól, pieprz, bazylia, currywedle uznania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

  • Wrzuć na wrzątek makaron. W połowie czasu gotowania dodaj brokuł.
  • Cebulę pokrój w drobna kostkę i zeszklij na oleju razem z pokrojonym w kostkę filetem.
  • Dopraw bazylią, pieprzem i solą.
  • Dodaj odcedzony makaron i brokuł.
  • Na koniec połącz składniki z jogurtem, podgrzewając na bardzo małym ogniu.  

PODWIECZOREK

K:399,2 / B:13,4 / T:19,4 / WW:41,2

Jogurt z bananem
SKŁADNIKIILOŚĆ
Jogurt naturalny250g
Banan120g (1 sztuka)
Orzechy włoskie20g

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • pokrój banana, dodaj do jogurtu razem z orzechami

KOLACJA

K:246,5 / B:5,8 / T:9,2 / WW:31,1

Kanapki z pastą z awokado
SKŁADNIKIILOŚĆ
Papryka czerwona70g (0,5 sztuka)
Chleb żytni60g (2 kromki)
Awokado50g
Kiełki rzodkiewki10g
PRZYPRAWY: sól, pieprzwedle uznania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  • Rozgnieć awokado i dodaj pokrojoną wcześniej paprykę. Wymieszaj i dopraw wg uznania.
  • Posmaruj kromki chleba pastą.
  • Na wierzch połóż kiełki.

Podoba Ci się? Udostępnij!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O autorze

Polecamy